Ibogain för missbruk: Är det fördelaktigt?

Ibogain för missbruk: Är det fördelaktigt?

Missbruk är ett stort problem i USA och i hela världen. Under de senaste åren har opioidepidemin krävt tusentals liv och fått stor uppmärksamhet. Kokain, alkohol och tobak är dock också ansvariga för otaliga dödsfall varje år.

Det finns bevis som tyder på att ett naturligt förekommande ämne som kallas ibogain skulle kunna hjälpa, men hur effektivt är det egentligen? Vi strävar efter att besvara denna fråga och mer i denna guide till ibogain för missbruk.

Ibogain för opiatberoende

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ökade antalet dödsfall i samband med överdoser med fyra gånger under 2018 jämfört med 1999. Även om ökningstakten nu har avtagit något är det fortfarande ett stort problem.

En av de främsta orsakerna till den snabba ökningen av dödsfall var den ökade förskrivningen av opioida smärtstillande medel. Dessa läkemedel är notoriskt beroendeframkallande, där patienterna snabbt utvecklar tolerans och kräver högre doser för att uppnå samma effekter. Dessutom har dessa läkemedel en hög potential för missbruk och kan så småningom leda till att individer experimenterar med illegala opiater som heroin.

Ett annat stort problem med opioider är att de orsakar svåra abstinenssymtom, vilket gör det svårt att sluta använda dem. Dessa symtom kan börja efter så lite som åtta timmar, kulminera efter 1-2 dagar och fortsätta i över en vecka.

På senare tid har det funnits ett växande intresse för ibogainberoendebehandling. Ibogain är en förening som förekommer naturligt i Tabernanthe ibogaplantan, som ibland helt enkelt kallas iboga.

Ibogaplantan har sitt ursprung i regnskogsregionerna i Västafrika. Medlemmar av den gabonesiska Bwiti-religionen har använt den för medicinska och rituella ändamål i många år. De tar den i låga doser för att bekämpa hunger, törst och trötthet.

Samtidigt ger höga doser ett hallucinogent tillstånd som kan jämföras med en vaken dröm. Växten spelar en viktig roll i Bwiti-initiationsceremonin som i allmänhet äger rum före tonåren.

Iboga kom till västvärlden för första gången 1962. En man vid namn Howard Lotsof, som själv var heroinmissbrukare, förespråkade dess fördelar baserat på personlig erfarenhet. Sedan dess har flera studier undersökt potentialen hos ibogain som missbruksbehandling.