Kan psykedeliska medel utvidga ditt sinne?

Kan psykedeliska medel utvidga ditt sinne?

Har psykedeliska läkemedel potential att utvidga ditt sinne, eller till och med ditt medvetande?


När människorna först stötte på psykedeliska läkemedel för drygt en miljon år sedan (eller däromkring) var vi inte fullt medvetna som varelser, och vi befann oss inte heller på toppen av näringskedjan, vilket jag antar är svårt att tro.

Under denna miljonårsperiod samlade människor in och intog svampar som vi idag vet innehåller psilocybin (detta är den ingrediens som gör dem psykedeliska). Detta gav oss vår status över de andra djuren. Vi blev den dominerande arten och lärde oss att göra många användbara saker, till exempel att hålla oss själva och vår stam säkra, vilket naturligtvis var viktigt för vår överlevnad.

Det har hävdats att vår fysiska mänskliga biologi knappt har förändrats under de senaste 100 000 åren, vilket inte kan förklaras av biologer. Sedan de första användningarna av psilocybin har vi dock utvecklats enormt när det gäller hjärnan, inklusive vårt språkliga system.

Sedan dess har vi lärt oss mycket om psykedeliska läkemedel och vad de kan göra med det mänskliga sinnet.

Det har nyligen visats i neuroavbildningsstudier att våra hjärnor dagligen fungerar på en lägre kapacitet än vad vi skulle göra om vi utsattes för psykedeliska preparat som psilocybin. Detta skulle kunna användas för att argumentera för att psykedeliska läkemedel faktiskt ökar våra nivåer av medvetande.

Det finns ett argument för att medvetandet är en illusion, vilket behandlades i boken Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion, skriven av neurovetenskapsmannen Sam Harris. Författaren hävdar att de tankar som vi har i våra egna huvuden lever och dör i vårt eget medvetande. Harris hävdar att när vi väl förstår att vårt jag inte sträcker sig längre än till vårt eget huvud kan vi ta oss bort från källor till lidande.

Samtidigt måste de som vill utvidga sitt medvetande förstå att även om resan kan vara magisk, bör man inte ta lätt på att inta psykedeliska droger för någon som är på en andlig resa för att upplysa sig själv eller bara lära sig mer om medvetande, eftersom resultatet av resan inte kan bestämmas.

Genom att det är troligt att resultatet av vad som händer från det ögonblick du intar psykedeliska droger till slutet av resan kommer att vara kopplat till din egen biologi, genetiska uppsättning och hur du har lärt dig att förstå och tolka psykologiska upplevelser.

Det uttrycks av Harris:

Det är ditt sinne, snarare än omständigheterna i sig, som avgör ditt livs kvalitet.

Det verkar som om detta sammanfattar det på ett bra sätt att det kanske inte spelar någon roll om du intar psykedeliska droger för att utvidga ditt sinne, eftersom det i slutändan är ditt sinne som avgör om du har den livskvaliteten.

Tror du att psykedeliska droger kan utvidga ditt sinne? Lämna gärna kommentarer och frågor nedan.

Referenser:

Terrence, McKenna (1992). Gudarnas mat. 3rd ed. USA: Bantam Books. 20-21.

Robin. l. C. Harris, Robert, Leech. (2014). Den entropiska hjärnan: A theory of conscious states informed by neuroimaging research with psychedelic drugs. Frontiers in neuroscience.20 (140), 64.